Så blev det sommerferietid. Endelig… eller allerede, alt efter temperament. Man ved det jo dårligt nok efter sådan et forår. Men i hvert fald: Ungerne – og meget snart også resten af os – har SOMMERFERIE! Og det er jo faktisk ret skønt og temmelig tiltrængt.

I den anledning kan jeg varmt anbefale et slag feriebingo. Det går i al sin enkelthed ud på, at alle familiemedlemmer får en spilleplade med en stribe aktiviteter, som de skal nå i sommerens løb. Den, der har fået krydset flest af, ved feriens slutning, vinder en præmie. Præmien kan være både en ting eller en spil-/filmaften/middag/udflugt for hele familien, hvor vinderen vælger spillet/filmen/menuen/destinationen. Men som med mandelgaven juleaften er det jo særligt æren (og vejen derhen), det egentlig handler om.

Sommerferiebingo får jer skubbet igang med noget af det, I måske har gået og tænkt, at I ville nå og gerne vil opleve sammen, når I nu – endelig eller allerede – har ferie og “masser af tid” (men som de fleste af os – trods gode intentioner – alligevel sjældent kommer igang med, hvis der ikke lige er nogen eller noget, der skubber lidt på). Spil- og konkurrenceelementerne gør det unægtelig sjovere end en klassisk tjekliste med lidt for meget hverdagspligtfeeling over sig.

Herhjemme byder spillepladerne på en skøn blanding af fælles aktiviteter og udflugter samt egne “opgaver” og udfordringer. Vores plader indeholder hver 30 aktiviteter, hvoraf nogen er nemme – andre (fx mine 600.000 skridt *øjenrullende smiley*) kræver en indsats over hele ferien.

Forslag til aktiviteter, I kan skrive på (husk at tænke jeres ferielænge og ferieplaner ind i pladerne):

 • Besøge DK’s højeste/sydligste/nordligste… punkt
 • Besøge et sted med relation til Genforeningen/2. Verdenskrig…
 • Krydse x antal landegrænser
 • Besøge 3 museer
 • Smage 3 nye ting
 • Spise 100 is
 • Bade i havet (evt. x antal gange)
 • Sove under åben himmel/i telt…
 • Lave mad over bål
 • Lære at sjippe/jonglere/…
 • Løbe x ture
 • Løbe en tegning
 • Læse x bøger
 • Se x film fra 198o’erne
 • Høre et musiknummer fra alle årstal, siden vi blev født
 • Løse krydsord/sudoku
 • Gå xxx antal skridt (dagligt eller samlet mål)
 • Svømme x meter/x antal gange
 • Sejle båd/kano/kajak eller SUP’pe
 • Se solopgang/solnedgang
 • Lede efter rav
 • Samle skrald på strand
 • Spille minogolf
 • Sende postkort til bedsteforældre/venner/kammerater…
 • Tage selfie med alle dine bedsteforældre
 • Tage x antal familieselfier
 • Tage billeder af x antal dyr i naturen
 • Lave dit eget herbarium
 • Ride på en hest/klappe en ged/fodre en ko…
 • På flagermussafari (med flagermusdetektor)/fugleekspedition (med kikkert)
 • Tage dronebevis og flyve med drone
 • Male sten (fx tegne dyr/blomster…)
 • Sy en taske/bygge et fuglehus…
 • Gøre et scoop på et loppemarked/i en genbrugsbutik
 • Lave en loppe-/is-/saftevandsbod
 • Opfinde et (bræt)spil
 • Skrive et sjovt rim eller sangtekst
 • Lave en sommerscrapbog

I kan eventuelt vælge til hinanden eller aftale, at man selv vælger fx 10 aktiviteter og trækker lod om resten. Eller Mor/Far kan vælge og tilpasse med hård hånd (min personlige favoritudgave). Uanset metode skal antallet (af kilometer løbet/svømmet, skridt gået, bøger læst, franske gloser lært…) selvfølgelig lige tilpasses alder og temperament. Det er meningen, at det skal være sjovt!

Du kan finde en spilleplade her. Den har plads til op til 30 aktiviteter. Udfyld den med præcis det, I hver især vil synes er sjovt og lige tilpas udfordrende på den gode måde. Hæng pladerne op, hvor I alle kan følge hinandens krydser og vej mod “fuldt hus”. Husk dog at tage dem med i tasken, når I rejser og ikke er hjemme, så I kan sætte dem løbende og holde styr på, hvem der fører konkurrencen. Og kast jer så ellers bare ud i det.

BONUSTIP: I kan også vælge at lave én fælles familiespilleplade, som I hjælper hinanden med at udfylde. Lad den indeholde aktiviteter og oplevelser, I skal lave og have sammen, og som fungerer på tværs af aldre og interesser.

God sommer!