Djøfbladet - tema om fagbogsskriveri
For et stykke tid siden lavede jeg et tema til Djøfbladet om, hvordan man bedst får succes med drømmen om at blive fagbogsforfatter. Det bød på betragtninger og tips fra to erfarne forlagsredaktører og en fagbogsforfatter, der selv har været hele turen igennem.

Og så var der en flok helt konkrete skrivetips fra skrivecoach Rikke Moos. Og de var faktisk så gode, at de fortjener at blive delt endnu mere. Så her kommer de:

 1. Få styr på idéen
  Start med at lave en synopsis, der kort beskriver bogens emne og skitserer opbygningen og indholdet i de enkelte kapitler i en udvidet indholdsfortegnelse. Det giver dig struktur på dit projekt, og det afgrænser og konkretiserer emnet.
 2. Fold indholdet ud
  Bryd de planlagte kapitler i din indholdsfortegnelse yderligere ned. Del hvert kapitel op i fx 15 underpunkter og pointer, du skal omkring. Se hvert punkt som et afsnit på fx 300 ord. Så er tekstmængden pludselig mere overkommelig end en færdig bog på 60.000 ord eller bare et helt kapitel på 5.000. Og du har et komplet overblik over din research og skriveprocessen.
 3. Skriv i småbidder
  Du kan nu skrive din bog i småbidder på 300 ord ad gangen. Og du behøver ikke engang at starte på side 1 og slutte med sidste side. Du kan hoppe rundt og gå i gang med præcis det afsnit, du har mest lyst til, fordi du har det store forkromede landkort i din skriveplan. Du ved, hvor de enkelte brikker skal passe ind, så din skriveproces behøver ikke at være lineær.
 4. Skriv nonstop
  Har du svært ved at få flow i din skriveproces, så aftal med dig selv, at du sætter dig og skriver nonstop i fx 5-10 minutter. I dette tidsrum må du ikke være kritisk over for, hvad du skriver. Du skal blot producere råtekst. Den kan du altid rette til og stramme op senere.
 5. Læg en tidsplan
  Afsæt tid i din hverdag til at skrive og lad det få prioritet. Giv eventuelt dig selv deadlines for hvert kapitel og underafsnit, så du ved, hvad der skal leveres og hvornår, og har en aftale med dig selv om, hvornår du skal have dit første tekstudkast klar.

PS: På Djøf Forlags hjemmeside ligger der i øvrigt et oplysningsskema med spørgsmål, som forlaget gerne vil have kommende forfattere til at tage stilling til. Det handler om alt fra bogens indhold og konkurrerende bøger på markedet til målgruppe og markedsføring. Har du gode svar på de emner – uanset hvilket forlag, du går i kødet på – stiger dine chancer for at lande en forlagskontrakt (eller få succes med en selvudgivelse) oftest flere niveauer. Og det hjælper sandsynligvis også dig selv i din skriveproces.

God skrivelyst!

Kærlig hilsen Else Marie

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.